Ivo Jelečević /B i H/ , pobjednik 8. turnira u šahu pod nazivom Krapina open !

8. OPEN KRAPINA – pobjednik Ivo Jelečević

Završen “8. open Krapina” ─ Šahovski klub Krapina uspješno je od 18. do 21. siječnja već osmu godinu zaredom organizirao Otvoreno prvenstvo Grada Krapine u šahu. Na turniru se okupio šarolik sastav, 49 igrača iz Hrvatske, Slovenije i BiH u rasponu godina od najmlađih Saše Topolovec (ŠK Krapina) i Vilija Vasilijevića (HAŠK Mladost, Zagreb) 11 godina, do najstarijeg na turniru – 83. godišnjeg Leopolda Vincelja (ŠK Krapina). Turnir je odigran u 7 kola, švicarskim sustavom, s tempom igre od 90 minuta plus 30 sekundi za svaki potez, počevši od prvoga. Igralo se u restoranu „Pod starim krovovima“, dva kola na dan, iznimno prvo kolo odigrano je u jednom danu. Igrači su bili vrlo raspoloženi za igru, tako da nije bilo dogovaranih remija. Uz krapinske igrače iz županije su najbrojniji bili članovi Šahovskog kluba Gaj, Mače.
Najveće iznenađenje opena je 15-godišnji Anej Širaj koji je nakon pet odigranih kola imao četiri pobjede i jedan remi kao i pobjednik turnira Ivo Jelečević (BiH). Međutim, u direktnom susretu Jelečević je uspio teorijski iznenaditi mladog Slovenca te u napadu na kralja brzo pobijediti. Rejting-favorit FIDE-majstor Damir Samovojska krenuo je dobro, no u 4. kolu forsira igru protiv Širaja na pobjedu u jednakoj topovskoj završnici i nakon duga nadmudrivanja ostao je bez vremena te izgubio partiju. Borba za drugo i treće mjesto bila je vrlo neizvjesna za desetak kandidata. U međusobnim susretima uspješniji su bili Zoran Zelenika i Mladen Kurečić.
Od naših igrača najuspješniji je bio Josip Krklec na 12. mjestu s 4,5 boda.
Nagrade za kadetkinju i kadeta dobili su Lara i Leon Putar iz Zagreba članovi ŠK Brestje, Sesvete. Nagradu za juniorku dobila je Zvjezdana Iveković (ŠK Podsused, Zagreb), a za juniora Anej Širaj (ŠD Vrhnika).
Konačan poredak: 1. Ivo Jelečević (ŠK Sveta Nedelja) 6, 2.-5. Zoran Zelenika (ŠK Straža, Hum na Sutli), Mladen Kurečić (ŠK Polet, Zabok), Zlatko Svrtan (ŠK Gaj, Mače), Marko Novosel (ŠK Donja Stubica) 5, 6.-12. Anej Širaj (Slovenija), Toni Meštrović (ŠK Straža, Hum na Sutli), Boris Galoić (ŠK Gaj, Mače), Ivan Hamer (ŠK Gaj, Mače), Damir Samovojska (ŠK Straža, Hum na Sutli), Denis Jakupec (ŠK Zaprešić), Josip Krklec (ŠK Krapina) 4,5; 13.-19. Tomislav Kolednjak (ŠK Gaj, Mače), Andrija Mlinarić (ŠK Gaj, Mače), Vladimir Žigovečki (ŠK Gaj, Mače), Ivan Bočkaj (ŠK Polet, Zabok), Pablo Mohr (Slovenija), Valentin Lupinski (ŠK Krapina), Zdenko Kozina (ŠK Krapina) 4 boda itd.

Više detalja o rezultatima:
“http://chess-results.com/tnr324515.aspx?lan=13”

Mirjana Medić