KASK – Krapina, u sklopu 6. Dana Krapinskog sporta, održane tradicionalne MTB utrke “Mala i Velika Neandertalka”

Kao i prijašnjih godina, prognoze za ekstremno nevrijeme, pljuskove, smak svijeta i slične stvari na dan utrke na sreću organizatora se nisu ostvarile. Osim lagane kišice na početku, ostatak dana je prošao bez kiše i ostalih vremenskih nepogoda.
Za razliku od prijašnjih godina, ove godine se Neandertalka sastojala od dvije potpuno označene staze ( utrošeno ke “samo” 600 m trake, 12 sprejeva, hrpa isprintanih strelica…). “Mala Neandertalka” od cca 31km i 800m visinske te “Velika Neandertalka” od cca 66km i 1900m visinske. Nažalost kako je noć prije bilo obilne kiše, došlo je do oštećenja dijela staze na Strahinjčici preko kojeg prolaze oba dvije utrke, te je taj dio zbog sigurnosti natjecatelja izbačen iz ovogodišnje utrke. Time su oba dvije staze bile skraćene za cca 6km.
Na startu se ove godine pojavilo 46 natjecatelja. Od toga ih je 13 vozilo veliku stazu a 33 malu stazu. Dok je mala staza bila više koncipirana za one koji se jednostavno žele provozati i uživati po zagorskim bregima, iako nije niti ona bila mačji kašalj jer se veći dio poklapao sa stazom velike neandertalke, velika staza je već zahtijevala dobru kondiciju od strane natjecatelja. Iako po kilometrima izgleda dosta “kratka” u usporedbi s nekim drugim maratonskim stazama, zbog visinskog profila kojeg čine mnogi nagli, strmi usponi i spustevi, ova staza na kraju ispada iznimno zahtjevna. Kada tu još dodamo da je noć prije bilo obilnih pljuskova što je uzrokovalo velike količine blata po stazi, možemo samo reći “svaka čast” svima koji su se odlučili uhvatiti u koštac sa “pitomim” zagorskim bregima na velikoj stazi 🙂
Najbrži natjecatelj je odvozio malu stazu za 1:07:19 a veliku za 3:06:55 ( staze su bile skraćene za 6km)

Na maloj Neandertalki među muškarcima, pobjedu je odnio Borna Vidović, drugo mjesto je zauzeo Luka Špehar a treće Nikola Vrbanc.

U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Renata Hršak a drugo mjesto je zauzela Dubravka Fazlić.

Na velikoj Neandertalki je na početku bila prava borba između Matije Borlinića i Jurice Galića za prvo mjesto. Na kraju je prvo mjesto zauzeo Jurica Galić a Matija Borlinić je zauzeo drugo mjesto. Za treće mjesto borba se vodila između Zvonimira Penezića i Velimira Čonkaša. Zvonimir je bio u prednosti većinu vremena ali je pred kraj Velimir pojačao tempo i time si osigurao treće mjesto.

Prvo mjesto od žena na velikoj stazi zauzela je Maja Bonačić. ( Svaka čast Maja za odvoženu iznimno tešku stazu! )

Od članova KASKa na maloj stazi su sudjelovali Vjeran Skupnjak ( 6. mjesto), Marko Ivanović ( 12. mjesto) i Dušan Šafranko ( 10. mjesto). Na velikoj stazi naše boje je branio Zvonimir Penezić te je osvojio 4. mjesto.
Detaljnije izvješće i poredak svih natjecatelja možete vidjeti na https://www.utrka.com/utrke/neandertalka/2018/rezultati/
Čestitke i veliko hvala svima koji su se odazvali na utrku iako su prognoze bile predviđale iznimno loše vrijeme. Veliko hvala svim volonterima i sponzorima bez kojih organizacija utrke ne bi bila moguća!

Posebnu zahvalu članovi KASK-a upućuju i ; utrka.com za mjerenje vremena te Aquae Vivae Krapinske Toplice i Vuglec breg za osiguranje super nagrada za pobjednike.

Iskrene čestitke i organizatorima koji su stazu morali preći dva puta, i to prvi puta da označe stazu te drugi puta da uklone sve oznake  !!!

Fotke sa utrke  možete pogledati na ;